16 Şubat 2014 Pazar

TÜBİTAK BİLİM VE TEKNİK DERGİSİ


TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nin arşivini, eski sayılarını görmek ancak dergi aboneleri için mümkün. https://services.tubitak.gov.tr/edergi/login.jsp

1967 yılından beri yayınlanmakta olan bu değerli derginin (son 1 yıl içindeki bütün sayıları hariç) bedelsiz olarak insanımıza açılmalıdır. 

Ne kadar büyük faydalar sağlayacağını yazmama sanırım gerek yok...


http://www.islamansiklopedisi.info/ adresinde Ocak 2014 tarihinde açık olarak yayınlanmıştır. Örnek alınmasını dilerim.

---------------------------------
(Aşağıdaki yazı 14.5.2014 tarihinde eklenmiştir).


Ülkemizde insanımız web üzerinde kaliteli bilgiye çok ihtiyaç duyuyor diye düşünüyorum.

Mesela http://www.islamansiklopedisi.info/ sitesi bu Ocak ayında yayına girdikten sonra büyük ilgi gördü. Günlük tıklama rakamları İSAM’a sorulabilir…
http://www.eba.gov.tr/dergi adresinde TÜBİTAK Bilim Teknik Dergisinin 560 sayısı yakın bir zamanda dijital kopya olarak yer almaya başlamıştır. Fakat yazı başlığı, yazar adı ve konu başlıkları gibi seçeneklere göre arama imkanı şimdilik bulunmamaktadır.

Kullanıcı dostu bir imkan yaratılabilir bu da bu çok önemli hizmetin geniş kitlelere yayılmasında yararlı olabilir.

Kısa zamanda (hemen yapılabilecek) pratik çözüm:

Nasılsa http://www.biltek.tubitak.gov.tr/arsivara.htm sayfasında bu seçeneklere göre arama imkanı var... http://www.eba.gov.tr/dergi ve http://www.eba.gov.tr/dergi/1 sayfalarına http://www.biltek.tubitak.gov.tr/arsivara.htm linki kısa bir açıklamayla yerleştirilebilir..

Bu çözümün uygulanmasından sonra da hedef BİLİM TEKNİK DERGİSİ’ndeki yazıların sayısallaştırılması (OCR’lanması) olmalı. İstenen bir kelime yazıların metinleri içinde aratılabilmeli, bunun için gerekli teknik çalışma yapılmalıdır.


Kaynakça konularına 33 yılımı gönüllü olarak bilime kendimce katkıda bulunabilmek için verdim... Bu sebeple bu konuya ilgi duydum.
-------------------------------

TÜBİTAK Bilim Teknik dergisinin yayınlanmış sayılarının FATİH Projesi kapsamında tabletlerde yer alacağına ilişkin bazı haberler (Nisan 2012)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder