17 Ocak 2014 Cuma

BİLGİ ÇÖPLÜĞÜ İNTERNET...

Bugün Doğan Hızlan'ın 'Sözlükler Üzerine' (  http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/25586079.asp ) başlıklı yazısını okudum.

İnternette TDK'nın yayınladığı Türkçe Sözlük mevcut. http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts

Mehmet Doğan'ın eseri http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=93098 webde mevcut değil.

İlhan Ayverdi'nin büyük eseri 'Misalli Türkçe Sözlük' de internette yok. http://www.idefix.com/kitap/misalli-buyuk-turkce-sozluk-3-cilt-takim-ilhan-ayverdi/tanim.asp?sid=PSC34L0I3L2LT78QJSLU


MEVCUT DURUM
KURULUŞLAR İÇİN PAZARLAMADA, TANITIMDA İÇERİKLE PAZARLAMA TRENDİ. 
http://bulentagaoglu.blogspot.com/2013/12/kuruluslar-icin-pazarlamada-tanitimda.html başlıklı bir derlemeyi yakın zamanda yaptım. 

Bu yazı içinde beyin kelimesi aratılıp işaretlenen kısımların dikkatle okunmasında yarar var.

Dünyada internet ve cep telefonlarının okuma kültürü üzerinde yarattığı sorunlar teşhis edilmiş ve çareler aranıyor.

"ABD'de Başkan Obama'nın direktifiyle "BRAIN" adı verilen bir devlet projesi bile başlatıldı. Amerika'nın en büyük uzmanları bu proje bağlamında bir araya geldiler ve Başkan Obama'nın, "Bizler yaratıcı düşünmeyi bilen bir ulusuz; yaratmaktan, yeniliklerden korkmayız. Bu yüzden yeni dünya koşullarında bu avantajımızı nasıl sürekli kılarız, bunu ortaya çıkarmak için çalışmalıyız" diyerek  gösterdiği hedef doğrultusunda bu insanlar insan beyninin gizemini daha da çözmek ve yeni ufuklar açmak için çalışıyorlar." Serdar Turgut. 5.11.2013. https://www.haberturk.com/yazarlar/serdar-turgut-2025/891435-turk-medyasinda-beyin-olumu


ÇÖZÜM

İnternetin çöplük bilgileri de barındırdığı, yazılı kaynaklara başvurmak gerektiği doğrudur.

Bu durumda yapılması gereken yazılı kaynakları hızla sayısallaştırmaktır (dijitalleştirme). Bunun sunumunun da bedelsiz veya ucuz olması gerekir. Ülkemiz nasıl sağlık hizmetlerini sübvanse ettiyse kültür hizmeti için de böyle yapabilir.

Dergilerimiz için TÜBİTAK'tan hibe destekli PECYA girişimi maalesef yaşayamadı. http://www.pecya.com/working.php

Bir-iki ay sonra ülkemizde kamuya açık olarak yayınlanan tüm kitapların linklerini derleyeceğim. Umarım, kaliteli kaynaklara erişim zorluğu yaşayanlar için bir çözüm olur.


NE YAPTIM

Kendi adıma bu sürece destek olmak için tüm 336 kaynakçamı 2008-2009'da 16 ay uğraşıp sayısallaştırdım ve Eylül 2013 itibariyle http://www.mikrobeta.com.tr/hizmetlerimiz/kaynakcalar/ adresinde açık olarak yayınlandı.

Bu sürece katkı için 3 çalışma yaptım:

http://tk.org.tr/index.php/TK/article/view/268/262

http://www.mikrobeta.com.tr/wp-content/uploads/bsk-files-manager/20_096.pdf

http://www.mikrobeta.com.tr/wp-content/uploads/bsk-files-manager/48_018.pdf

20 YIL SABIR:))


İddiam: 20 sene sonra bütün yazılı kaynaklar webde olacak. Türker bey (Acaroğlu) gibi 99'u devirmemize gerek yok 75 yaşına varsak görürüz:)) 

O zamana kadar sabır...

Sayısallaşma bir vakıa...

Mesela basılı gazete artık almıyorum. Hürriyet e-gazeteye abone oldum.

Niçin 20 sene? 

(1) Web 20 sene önce 1993'te ülkemize geldi; 

(2) Google 1998'de 15 sene önce kuruldu. 

(3) Google 20 milyon kitabı taradı. " Google had scanned more than 20 million books for its Library Project, " http://www.courthousenews.com/2013/11/18/62986.htm








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder