21 Ocak 2014 Salı

WEBDE TÜRKÇE SÖZLÜKLER İÇİN ÖNERİ


Doğan Hızlan son 2 yazısında webde sözlükler konusunu işledi.

Kendisine ilk yazısından sonra mail yollamıştım.

Bugünkü (21.1.2014) yazısından sonra da 3 yayıncıya aşağıdaki mailleri gönderdim.

İlave etmeliyiz ki, TDK Sözlüğü yanında, ondan da önce, webde 2002 yılından beri yayında olan 74.000 kelimelik bir Türkçe Sözlük var: http://www.turkcesozluk.org/

Türkçe Sözlük,
MikroBeta tarafından oluşturulan ve internet ortamında yayınlanan ilk Türkçe Sözlüktür.

Toplam olarak 73,708 madde başlığı içermektedir.

Basılı sözlüklerde gerçekleştirilmesi neredeyse mümkün olmayan çok geniş bir sorgulama yapısı ile özellikle öğrencilerin sık başvuracağı bir bilgi kaynağı olarak internet ortamında ücretsiz olarak hizmete koyduğumuz veri tabanının önemli bir bilgi kaynağı olacağını ümit ediyoruz.
Türkçe Sözlük alt yapısını modern web teknolojileri ile yeniledik. Yeni alt yapımızın kullanıcılara çok daha zengin bir deneyim yaşatacağını umuyoruz.

--------------------------------------------------------------------------


Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı'na,

Doğan Bey'in (Hızlan) son iki yazısında sözlükler konusu işlenmiştir. Bugün de "Misalli Sözlük"ün yazısında adı geçiyor. http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/25613328.asp  http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/25613328.asp


"MİSALLİ SÖZLÜK" adlı değerli kitabınızın webde bedelsiz ve açık olarak yayınlanmasının kültürümüze çok yararlı olacağı iddia edilebilir. Basılı kitaptan elde edilen gelirin kaybolmaması için webe dayalı modeller de kurulabilir.

Sözlük 35 yıllık bir emeğin ürünü diye biliyorum.

Ülke için vizyoner yaklaşımların da büyük önemi olsa gerek.

33 yıllık emeğini webde Eylül 2013'ten beri bedelsiz olarak sunan ( 350 kaynakça: 300 bin künye)http://www.mikrobeta.com.tr/hizmetlerimiz/kaynakcalar/ )  bir kişi olarak yazıyorum bu satırları. (Değerli büyüğüm İsmet bey (Binark) beni tanır)
------------------------------------------------------


 Can Yayınları'na,

Doğan Bey'in (Hızlan) son iki yazısında sözlükler konusu işlenmiştir. Bugün de Ali Püsküllüoğlu'nun sözlüğünün adı geçiyor. http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/25613328.asp  http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/25613328.asp


"Türkçe Sözlük"  adlı değerli kitabınızın webde bedelsiz ve açık olarak yayınlanmasının kültürümüze çok yararlı olacağı iddia edilebilir. Basılı kitaptan elde edilen gelirin kaybolmaması için webe dayalı modeller de kurulabilir.


33 yıllık emeğini webde Eylül 2013'ten beri bedelsiz olarak sunan ( 350 kaynakça: 300 bin     künye)http://www.mikrobeta.com.tr/hizmetlerimiz/kaynakcalar/ )  bir kişi olarak yazıyorum bu satırları.

Saygılarımla
Bülent Ağaoğlu

-----------------------------------------------------------------------------------------

 Pınar Yayınlarına,

Doğan Bey'in (Hızlan) son iki yazısında sözlükler konusu işlenmiştir. Bugün de Mehmet Doğan'ın adı geçiyor. http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/25613328.asp  http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/25613328.asp


"Doğan Büyük Türkçe Sözlük"  adlı değerli kitabınızın webde bedelsiz ve açık olarak yayınlanmasının kültürümüze çok yararlı olacağı iddia edilebilir. Basılı kitaptan elde edilen gelirin kaybolmaması için webe dayalı modeller de kurulabilir.

   Sözlük uzun yılların emeğinin ürünü diye biliyorum.


33 yıllık emeğini webde Eylül 2013'ten beri bedelsiz olarak sunan ( 350 kaynakça: 300 bin künye)http://www.mikrobeta.com.tr/hizmetlerimiz/kaynakcalar/ )  bir kişi olarak yazıyorum bu satırları.




WEBDE TÜRKÇE SÖZLÜKLER


  1. Büyük Türkçe Sözlük - TÜRK DİL KURUMU

    ked.tdk.org.tr/index.php?option=com_bts&view=bts‎  Türkçenin bütün söz varlığını bir araya getiren ve ortak bir veri tabanında kullanıma sunulan Büyük Türkçe Sözlük, yazı dilimizin söz varlığının yanı sıra bütün ...

    TDK Güncel Türkçe Sözlük - TÜRK DİL KURUMU www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts

    Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan sözlükte söz tanımları, örnek cümleler ve parmak alfabesiyle gösterilişler yer alıyor.

    Nişanyan - Türkçe Etimolojik Sözlük www.nisanyansozluk.com/

    Sözlükte halen 14,548 madde altında toplam 26,029 Türkçe sözcük bulunmaktadır. Standart Türkçe yazı dilinden düşmüş olan eski sözcüklere, yerel terimlere ...

    Türkçe Sözlük Ara-Bul - Dil Derneği

    www.dildernegi.org.tr/TR/Sozluk.aspx?...‎ Kuruluş: 22 Nisan 1987. Dil Derneği Bakanlar Kurulu'nun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.

    OSMANLICA - TÜRKÇE SÖZLÜK, LÛGAT, ESKİ ÖLÇÜ BİRİMLERİ ...

    www.osmanlicaturkce.com/‎ Osmanlıca diye adlandırdığımız eski Türkçe kelimelerin günümüz Türkçesindeki karşılıklarının olduğu bir site.

    Türkçe Sözlük: Hoşgeldiniz

    www.turkcesozluk.org/‎ Çevrimiçi ilk türkçe sözlük olan sitemizi, kuruluşumuzun 30. yılında çağdaş web teknolojileri ile yeniledik. Görüş ve önerileriniz hem bizim için hem de sözlüğü ...

    Türkçe <> Türkçe - Sozluk.NET

    www.sozluk.net/turkce‎ Türkçe <> Türkçe, Türkçe Sözlük, Türkçe Türkçe Sözlük, Online Türkçe Sözlük - Sozluk.NET.

    TÜRKÇE SÖZLÜK - -

    www.birsozluk.com/‎ ... arayabildikleri geniş kapsamlı, dizinler halinde 120.000 türkçe kelime içinde gezme ve arama ayrıca anlam girebilme imkanı, geniş kapsamlı türkçe sözlük.

    Ötüken Türkçe Sözlük

    www.otukensozluk.com/‎ Türkçe, Osmanlıca ... KULLANIM KILAVUZU, SÖZLÜK HAKKINDA, YAZAR HAKKINDA, GİZLİLİK, BİZE ULAŞIN, BASINDA, KİTAP AMBARI · ÖTÜKEN ...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder